недеља, 5. април 2009.

PRČANJ


Naselje na istočnoj strani Vrmca, naspram Dobrote. Svoj današnji izgled dobilo je tokom XVI, XVII i XVIII vijeka. Među najstarije spomenike kulture ubrajaju se crkva sv. Tome, u gornjem dijelu naselja, iz IX vijeka, sada u ruševnom stanju i crkva sv.Ivana iz 1221. godine. Posebnu atrakciju predstavlja palata „tre sorrelle“ , jedinstvena građevina iz XV vijeka. Bila je vlasništvo kotorske plemićke porodice Buća. Za tre sorrelle je vezana legenda o nesrećnoj ljubavi tri sestre zaljubljene u istog mornara.
Prčanj u XVIII vijeku dostiže vrhunac svoje ekonomske moći zahvaljujući pomorstvu. U XVII vijeku dobija status pomorskog mjesta sa beneficijama koje je takav status nosio.
Pomorski kapetan, porijeklom sa Prčanja, je prvi od južnih slovena koji je svojim brodom „Splendido“ oplovio svijet.
Najmonumentalniji spomenik je Parohijska crkva koja svojim dimenzijama spada u najveće objekte na jadranskoj obali. Započeta je 1789. godine, u vrijeme prosperiteta pomorstva ovog naselja, a završena je tek 1908. godine. Crkva je posvećena rođenju Bogorodice i rađena je u renesansno-baroknom stilu. crkva čuva djela poznatih domaćih slikara kao što su : Toma Rosandić, Milo Milunović i dr.
U naselju Prčanj se nalazi i specijalna zdravstvena ustanova „Vrmac“, specijalizovana za liječenje astme, bronhitisa i alergoloških oboljenja.

Нема коментара:

Постави коментар