недеља, 29. март 2009.

LJUTA


Naselje Ljuta nalazi se u srcu Bokokotorskog zaliva, na sjevernoj strani opštine Kotor. U središnjem dijelu naselja Ljuta, udaljenom 7 km od Kotora, nalazi se barokna crkva posvećena sv Petru. Izgrađena je na uzdignutom i ograđenom kamenom platou u neposrednoj blizini mora. Zidana je lijepo klesanim kamenim kvaderima koje su mještani-pomorci dovozili sa Korčule. Zidanje ove crkve trajalo je nekoliko decenija, da bi konačno bila završena 1780. godine. Taj datum, uz pomen potrona crkve uklesan je na zapadnoj fasadi. Unutrašnjost crkve je podijeljena na prostrani naos pokriven tavanicom, nešto uži oltarski prostor koji ima kvadratnu osnovicu i svod koji se preko rebara oslanja na ugaone pilastre.
Prostorni raspored ove crkve podsjeća na Gospu od Škrpjela koja je očito bila uzor graditeljima. U crkvi se nalaze tri mermerna oltara. Na centralnom oltaru je oltarna pala na kojoj je prikazan sv. Petar, patron crkve, sa anđelima.
Na južnom oltaru, posvećenom sv. Luki, zadudžbini kapetana Luke Radimira, prikazana je grupa svetitelja. Obje slike su rad istog majstora, mletačkog slikara Fonte Basa.
Na sjevernom oltaru je srebrom okovana Bogorodica sa Hristom, tipa Odigitrije, koja je posebno poštovana od mještana zbog zavjeta datog za vrijeme kolere 1855. godine. Oltar je zadužbina pomoraca Dabinovića, a rad je malo poznatog mletačkog majstora Mikele Đirardija.

Нема коментара:

Постави коментар