петак, 13. март 2009.

O Kotoru



U podnožju padina Lovćena, na dnu najljepšeg zaliva Mediterana i jednog od najljepših na svijetu, smješten je Kotor, grad bogate kulturne tradicije i jedna od najbolje sačuvanih srednjovjekovnih urbanih cjelina ovog dijela Mediterana.


Dvije hiljade godina njegove istorije ostavile su tragove u svakom kamenu njegovih zgrada, kula i zidina, na umjetničkim slikama, freskama, u zapisima na kamenu i papiru, u svim portalima i njegovim uskim ulicama.
Na svakom koraku osjetićete da se nastavlja vjekovna tradicija grada koji je uvijek znao posjetioce srdačno dočekati, ugostiti, zabaviti ali i zanijeti magijom svojih isprepletanih uskih ulica i trgova, starih zgrada, crkava, zidina, portala... U brojnim prostorima istinske scenografije tokom čitave godine, a posebno u ljetnjim mjesecima odvija se bogat kulturno-umjetnički program.


Sunce ovdje zalazi ranije, a čaroliju u Bokokotrskom zalivu budi noć. Zapalite karnevalsku baklju i snađite se u kamenom lavirintu iznenađenja.

Kotor se nikome ne udvara, ali je primamljiv za sve koji žele da pobjegnu od klasičnih turističkih gužvi. Iako bez pješčanih plaža, gradu pod Lovćenom draž daju brojna mua, ponte i blizina mjesta za opuštanje u tišini: Dobrota, Prčanj, Stoliv, Perast, Risan.

Među srednjovjekovnim zidinama kriju se priče o pomorcima, trgovima, katedralama, crkvama, koje, u starom kamenom ruhu, prate konobice, restorani nacionalne kuhinje, ekskluzivni moteli, suvenirnice…

Začarani grad maske, karnevala, mašte i fešti. Slavi se život, vino, mirisi sa obale, odaje počast cvijetu kamelije, mimoze. Igra se, pjeva, glumi pod otvorenim nebom. Na smrt se osuđuje sve što je bilo loše u protekloj godini pa ispašta lik lutke koji se spaljuje na lomači.

Ovdje ljepotu slave i najveća svjetska imena mode, jer je Internacionalna smotra mode na trgu ispred Katedrale Sv. Tripuna postala dio tradicije.

U Bokeljskoj noći uživajte u povorci dekorisanih barki, vatrometu i pratite ludu zabavu do zore uz primorski melos. Svi Kotorani uvući će vas u svijet maštovitih maškarada i drevnih običaja. Neka vas ne začudi njihova otvorenost i druželjubivost. Oni će vam pokazati najbrži put do srca Kotora.










Нема коментара:

Постави коментар