недеља, 29. март 2009.

PERAST


Naselje naspram tjesnaca Verige, nalazi se u podnožju brda Kason.Materijalni ostaci pronađeni u pećini Spila kod Perasta govore o veoma ranom prisustvu čovjeka na području današnjeg grada. Grad je dobio ime po ilirskom plemenu Pirusta i imao je burnu istoriju.
Ovaj mali barokni grad je u 17. i 18. vijeku doživio svoj puni sjaj. U to doba Perast je imao 100 svojih trgovačkih brodova. Perast je živio od pomorstva, a njegovi pomorci su bili poznati po vještini i hrabrosti.
Ispred Perasta nalaze se dva ostrva - ostrvo Sv. Đorđe, koje je prirodno i ostrvo Gospe od Škrpjela, koje je vještačko .
Na ostrvu Sv. Đorđe nalazi se crkva iz 17. vijeka i groblje starih peraških pomoraca.
Ostrvo Gospe od Škrpjela je vještački nastalo nagomilavanjem kamenja na već postojećoj stijeni. Kasnije, 1630. godine, nastala je i crkva koja posjeduje bogatu kolekciju srebrnih kovanica sa reljefima brodova koji opisuju razvoj pomorstva u Boki. Unutrašnjost crkve ukrašena je sa 68 slika baroknog majstora Tripa Kokolje, rodom iz Perasta. Na desnom oltaru nalazi se slika Sv. Roko, djelo italijanskog slikara Tiepola. U združenoj kućici nalazi se mali muzej koji sadrži bogatu kolekciju slika.
U Perastu se, takođe, nalazi nekoliko predivnih baroknih palata koje su pripadale slavnih pomorskim porodicama.


Palata Visković - potiče iz 18. vijeka.
Palata Zmajevića - iz 17. vijeka, rađena u renesansnom stilu.
Palata Smekja - potiče iz 18. vijeka.
Palata Bujovića - najljepši primjerak renesansno – barokne arhitekture u Boki nastala je u 17. vijeku. Danas se u njoj nalazi Muzej grada Perasta sa bogatom zbirkom dokumenata, slika i predmeta koji govore o pomorskoj prošlosti ovog grada.
Palata Balovića - potiče iz 18. vijeka.
Crkva Sv. Nikole - nalazi se na trgu u centru Perasta. Nastala je početkom 17. vijeka i u njoj se čuva slika" Čuda Antona Padovanskog", rad Tripa Kokolje.
Crkva Sv. Ane - nalazi se na uzvišenju iznad Perasta.
Crkva Sv. Antuna - sa samostanom izgrađena je u 17. vijeku.
Crkva Sv. Ivana Krstitelja - nastala je u 16. vijeku.

U Perastu postoji još nekoliko crkava koje danas nisu u funkciji.

Нема коментара:

Постави коментар